Bermet

Crvena vina, Desertno vino, Vina iz Srbije, Vinarija Kiš

Bermet - Vinarija KišVrsta: Crveno desertno vino
Jačina: 17% alk.
Pakovanje: 0,75l / 0,50l
Zemlja porijekla: Srbija
Proizvođač: Vinarija Kiš 1830. godina, Sremski Karlovci

Bermet je u prošlim vijekovima proslavio Karlovce, a na svoj način uticao na mnoge važne događaje u istoriji srpskog naroda. Odluke od važnosti za srpski narod pod Austrijom i Ugarskom, nisu rješavane bez kovčega bermeta ili kojeg drugog karlovačkog vina. To je bila polujavna tajna (takozvana „diškrecija”) i uhodana navika mitropolita i patrijarha, ali i imućnog građanstva i sveštenstva. Možda je to i najveći dokaz vrijednosti karlovačkog bermeta, koji je naročito na bečkom dvoru bio izuzetno cijenjen i trošen u velikim količinama.

O izvozu karlovačkog vina širom svijeta svjedoči zaglavlje otpratnog lista čuvenog proizvođača vina i kraljevskog liferanta Petra Kostića. Dokument datira iz 1934. godine, a predmet je izvoz vina u Njujork.

Bermet je vrsta vina koja se služila na „Titanikovoj” (kobnoj) plovidbi.

Vino, je zaista „prevarantsko”; ima buke kvalitetnog vina. Prvi dodir sa nepcima je sladak, nježan, kao da je u pitanju sok, a ne vino. Ali, već poslije trećeg gutljaja počinje „ofanziva”, bermet počinje da osvaja, donoseći dobro raspoloženje.

Bermet je plemenito piće koje se proizvodi po starom porodičnom receptu koji se čuva i prenosi sa koljena na koljeno već generacijama.

Kišov Bermet je najstariji Bermet čija proizvodnja nikada nije zamrla. Iako se proizvodio u malim količinama za sopstvene potrebe nije izgubio nit svog postojanja i negdje oko prije petnaestak godina zahvaljujući Slavku Kišu i njegovom zetu se pojavljuje ponovo na tržištu namjenjeno obožavateljima desertnih vina.

*Za sve informacije o cijenama, uslovima i načinu kupovine kontaktirajte nas.

Podijeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on VK
VK